Samodzielne przyrządzanie potraw w domu ma sporo zalet. Największą z nich jest bezsprzecznie zmniejszenie kosztów – stołowanie się u siebie bywa w większości wypadków zdecydowanie tańsze aniżeli codzienne korzystanie z usług restauracji. Równie istotna jest także duma płynąca z przyrządzenia dania własnymi rękami – szczególnie, jeśli dzielimy się nim z […]
Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej
Wyjątkowy smak białej kiszonej kapusty jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona komponentem szeregu potraw i każdy Polak stosunkowo często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kiszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie. Kiszona kapusta – czy warto jeść? Kapusta kwaszona, lub kiszona, jako że te przymiotniki stosuje się […]
Krakowska Piekarnia Pochopień
Tradycyjne produkty Piekarni Pochopień Piekarnia Pochopień może poszczycić się tradycjami datowanymi na 1946 rok. Założona została przez mistrza piekarniczego Jana Pochopień, który był wielokrotnie nagradzany za swoje zasługi dla rozwoju handlu i rzemiosła. Ceniony w Krakowie piekarz, będąc pierwszym starszym Cechu Rzemiosł Spożywczych dał początek istniejącej do dziś piekarni. Pielęgnowanie […]
Które minerały i witaminy znajdują się w kiszonych ogórkach?
W zupie, na kanapce, w sałatce lub w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kwaszone warzywa są równie smakowite, co zdrowe. Jak przygotować kiszone ogórki? Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich […]
Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii czy też znaczących rodzinnych zabaw. Tam, gdzie tradycja spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, lecz też jako dodatek do niektórych […]
Przepis na buraczki z papryką i cebulą na zimę
Składniki: 3 kg buraczków 3 duże czerwone papryki 3 duże cebule Zalewa: 1 szklanka wody 1 szklanka oleju pół szklanki octu 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe Przygotowanie krok po kroku: Buraki umyć i ugotować lub upiec do ich miękkości. Kolejno wystudzić, obrać […]
Zdrowa żywność z upraw ekologicznych – kupuj tę z certyfikatem
Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który zaczął się w XX wieku, produkty konsumowane przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać różnymi związkami przedłużającymi ich żywotność. Ale razem z rosnącą wiedzą nabywców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to mieć oddziaływanie na ich samopoczucie, ostatnio coraz chętniej szukają oni […]
Chcesz gotować jak szef kuchni? Dołącz do warsztatów kulinarnych
Udział w kursie kulinarnym to wspaniały pomysł na pozyskanie nowych umiejętności – przyswojenie sobie właściwych praktyk produkcyjnych oraz tajników różnych receptur czy po prostu nauczenie się podstaw gotowania. Do kogo kierowana jest usługa? Dlaczego warto skorzystać z warsztatów kulinarnych? Warsztaty kulinarne – dla początkujących oraz profesjonalistów Wprawy w gotowaniu nie […]
Dobra kawa w domu taniej niż w kawiarni – o kapsułkach do ekspresu
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki gorącej, aromatycznej kawy, która w kilka chwil stawia na nogi i przygotowuje na następny dzień pracy. Przy dobrej kawie relaksujemy się również z przyjaciółmi, podjadając ciastka galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach czy dyskutując o ostatnich wydarzeniach w polityce. Napój ten […]
Odzież ochronna przeznaczona do kontaktu z żywnością – jakie normy musi spełniać?
W branży gastronomicznej obowiązują bardzo surowe przepisy dotyczące higieny pracy. Obejmują one m.in. konieczność stosowania odpowiedniego ubioru. Podpowiadamy, jakie normy musi spełnić odzież ochronna dla gastronomii i jak wybrać produkt odpowiedni dla danego stanowiska pracy. Przepisy BHP dla gastronomii obejmują nie tylko odpowiednie przygotowanie budynków, pomieszczeń i ich wyposażenia, ale […]