
Okres jesienno-zimowy sprzyja przeziębieniu, dlatego warto poznać kilkaprzepisów na przygotowanie herbatki rozgrzewającej. Poniżej kilka sprawdzonych pomysłów na dodatki.
Podstawowy wywar
Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także użyć ziołowych naparów zarówno w wersji gotowych lub skomponowanych indywidualnie. Szczególnie warto w tym celu wykorzystać szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany lipy, działające przeciwzapalnie. W przypadku mieszanek, wykorzystanych do naparów należy jednak pamiętać o odpowiednim czasie parzenia, aby wydobyć z nich najlepsze właściwości.
Jakie przyprawy do herbatki rozgrzewającej?
Komponując herbatkę rozgrzewającą warto zwrócić uwagę na odpowiednie przyprawy, nadające korzennego charakteru i wpływające pozytywnie na odporność. Jednymi z częściej dodawanymi składnikami herbaty rozgrzewającej jest imbir, cynamon i goździki. Dodatki te mają działanie rozgrzewające oraz przeciwzapalne. Imbir warto dodać w postaci plastrów ze względu na lepsze właściwości niż w formie przyprawy. Podobnie z cynamonem – można dodać go podczas podgrzewania zarówno w postaci laski, jak i wersji sproszkowanej. Goździki nie tylko nadadzą piękny aromat, ale także mają właściwości antyseptyczne i pozwalają w zwalczaniu infekcji. Inne, równie często dodawane przyprawy to kardamon, gwiazdki anyżu czy nawet chili.
Słodkie i owocowe dodatki
Po wybraniu bazy i przypraw, możemy przejść do składników nadających słodyczy czy owocowego smaku. Dobrze sprawdzi się domowy syrop z malin, poprawiający odporność i bogaty w witaminę C czy miód, który posiada działanie antybakteryjne, łagodzi ból gardła i obniża ciśnienie krwi. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać miodu bezpośrednio do wrzątku, bo traci swoje cenne właściwości. Dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju owoce cytrusowe np. cytryny, pomarańcze. Jednak przed dodaniem plastra do napoju, należy je dokładnie oczyścić i sparzyć. Do herbatki można wykorzystać także kawałki jabłka czy suszone owoce np. żurawinę, owoc dzikiej róży i śliwki.
Herbatka rozgrzewająca na 3 sposoby
Napar z kwiatów lipy z sokiem malinowym
Szusz lipy zalej wrzątkiem, przykryj talerzykiem i odczekaj ok. 15 min. Po odcedzeniu, dodaj soku malinowego.
Herbata korzenna z dodatkiem cynamonu, kardamonu, goździków i pomarańczy
Pomarańcze po wcześniejszym sparzeniu dodajemy do przygotowanej wcześniej dowolnej herbaty. Dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu i goździki.
Herbata z jabłkiem (suszonym lub świeżym), cynamonem i miodem
Do przygotowanej już herbaty dodajemy jabłko i nieco cynamonu. Aby wykorzystać lecznicze właściwości miodu, dodaj łyżeczkę do ostudzonego napoju.
Możliwości przygotowania rozgrzewającego napoju jest wiele i zależy od naszych preferencji. Składniki można dowolnie komponować i modyfikować, aby dopasować je do swoich upodobań. Napój z pewnością nie tylko umili wieczór, ale także pomoże w walce z przeziębieniem i zmęczeniem.