
Jeśli szukasz ogórków kiszonych w worku, zobacz tutaj.
W zupie, na kanapce, w sałatce lub w formie dodatku do drugiego dania – ogórki kwaszone w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, gdyż kwaszone warzywa są równie smakowite, co zdrowe.
Jak przygotować kiszone ogórki?
Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest stosunkowo proste. Stosuje się do tego duże kamienne garnki bądź drewniane beczki, w których surowe ogórki zalewa się wodą z solą, a następnie pozostawia się je na co najmniej dwa tygodnie w chłodnym miejscuna tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Amatorzy mało kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji kwaszonki już po paru dniach – ogórki tego typu nazywamy „małosolnymi”. W bazowej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper oraz czosnek, jakkolwiek smak kwaszonych ogórków można urozmaicić także różnymi przyprawami, przykładowo ziarnami pieprzu, kawałkami paprykilub liśćmi czarnej porzeczki. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też dużo miejsca w kuchni, by na własną rękę przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy posiada również spiżarkę bądź piwnicę, w której może gromadzić przetwory w większych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy odmówić sobie jedzenia ogórków kwaszonych – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę bądź w niewielkich opakowaniach, np. w woreczkach z folii czy w kubełkach z uchem, które bez trudu da się schować w lodówce.
Jakie minerały i witaminy spożywamy wraz z kiszonymi ogórkami?
Od stuleci wiadomo, iż sfermentowane warzywa pozytywnie wpływają na nasz organizm. I nie jest to nieprawdą, gdyż wespół z kiszonkami konsumujemy pomocne bakterie, które obniżają pH jelit oraz pozytywnie oddziałują na ich florę, wspierając w ten sposób trawienie. Lecz na tym nie koniec! Kwaszone ogórki są nietuczące (to około 12 kilokalorii na 100 g), a jednocześnie zawierają m.in. witaminę A, E i C, witaminy z grupy B, jak również sporo minerałów ważnych dla właściwego funkcjonowania organizmu, to np. wapń, żelazo, magnez, potas czy miedź. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeżeli nie odpychają kwaśne smaki, nie warto wylewać go po zjedzeniu kwaszonek, tylko go wypić lub dodać do zupy ogórkowej, bo w trakcie kwaszenia witaminy przedostają się częściowo do zalewy. Warto jednakże podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]