
Dowiedz się, gdzie zamówić kapustę kiszoną.
Wyjątkowy smak białej kiszonej kapusty jest ważną cząstką polskiej kuchni. Jest ona komponentem szeregu potraw i każdy Polak stosunkowo często kładzie ją na talerzu. I popieramy to, gdyż kiszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.
Kiszona kapusta – czy warto jeść?
Kapusta kwaszona, lub kiszona, jako że te przymiotniki stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów spożywczych, które powstało na skutek szukania przez człowieka metody na wielomiesięczne magazynowanie strawy. W rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko posiekane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu. W dawnych czasach jedzenie kapusty kiszonej pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych witamin i składników odżywczych, których pozyskanie w chłodne miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A warto zaakcentować, że w kiszonej kapuście jest dużo substancji, które są ważne dla prawidłowego działania naszego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej m.in. właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne istotne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B12, B5, B3). Prócz tego, kapusta kwaszona to źródło m.in. wapnia, kwasów tłuszczowych omega-3 czy magnezu. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, wobec tego rekomenduje się jej spożycie osobom na diecie.
W jakich potrawach znajdziemy kwaszoną kapustę?
Kapusta kiszona na naszych talerzach spotykamy jako dodatek do dań, jak i jako główny ich element. Niegotowaną zwykle spożywa się ją w postaci surówki z marchewką i cebulką, która pasuje do dań z ryb czy kartofli, a sporadycznie na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również składnik, który świetnie harmonizuje z borowikami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, pierogów i krokiecików. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie zaistniałyby najsmaczniejsze polskie dania – kapuśniaka, bigosu bądź góralskiej kwaśnicy.
W zasadzie każda babcia ma własny sposób na kapustę kwaszoną, aczkolwiek współcześnie nieczęsto przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności składowania artykułów spożywczych na okres zimy. Kapustę kwaszoną w małych oraz dużych pojemniczkach bez trudu kupić można w każdym sklepie, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie też ekologiczną kapustę kwaszoną.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]