Sól himalajska i kłodawska – zastosowanie i właściwości

Dowiedz się więcej o różowej soli himalajskiej na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to związek chemiczny niezbędny do właściwego działania organizmu człowieka. Jakie właściwości posiada niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu warto stosować je do przygotowywania żywności?

Cechy różowej soli himalajskiej

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale podbija smak posiłków. Jakkolwiek nadmierne użycie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozsądne ilości (nie więcej niż 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów mających 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak magnez, wapń czy potas, a przy tym nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i składników, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – wykorzystywana nie tylko w gastronomii

Sól kłodawska niejodowana natomiast to produkt o wysokim stopniu czystości – posiada 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do domowych kiszonek. Jest między innymi kopalnią wapnia, cynku czy magnezu, innymi słowy pierwiastków niezbędnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, skutkiem tego nie zatraca swoich właściwości i jest łatwo absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale też sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]