
Dowiedz się więcej o soku z kapusty.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia ponownie wracają na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają też inne, przedtem mniej lubiane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir albo rozmaitego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają łatwo i szybko dostarczyć naszemu ciału witaminy niezastąpione dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – co w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie multum związków wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Kluczowym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, buraków bądź pozostałych kiszonek to także wspaniałe źródło witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy P i K oraz duże stężenie soli mineralnych.
Dlaczego należy pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Na domiar tego liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo niestrawność lub wrzody dwunastnicy. Wzmagają one także apetyt i stanowią tarcze ochronną w czasie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]