Zupa na zakwasie z buraków – barszcz czerwony

Kup barszcz czerwony z buraków na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Barszcze-czerwone/11.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie tylko na święta, którą jemy przeważnie w czasie Wigilii czy też znaczących rodzinnych zabaw. Tam, gdzie tradycja spożywania obiadów z dwóch dań wciąż trwa, barszcz czerwony regularnie spotykany jest na stołach nie tylko w postaci zupy, lecz też jako dodatek do niektórych posiłków.

Barszcz czerwony – danie uniwersalne

Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalny do przygotowania wywar z buraków, który raczej nie jest dość pożywnym daniem. Lecz właśnie jego kwaśny, a jednocześnie nieznacznie słodki aromat powoduje, że doskonale łączy się on z odmiennymi smakami. Popularnych “wkładek” do barszczu czerwonego jest mnóstwo – niektórzy zalewają nim uszka z mięsem, grzybami czy też kapustą, pozostali preferują w nim jajo na twardo, ziemniaki oraz kiełbasę. Barszcz czerwony to nie tylko strawa na obiad, ale też apetyczna przekąska albo ciepła kolacja – gorący kubek tej zupy idealnie pasuje do drożdżówki z kapuścianym nadzieniem lub chrupiącego krokieta z grzybami.

Trzeba zaakcentować, iż barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, jest zupą nietuczącą. Danie to postrzegane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi mangan, kwas foliowy, witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także dużo żelaza, przez co poleca się je anemikom. Tymczasem z uwagi na to, iż bazą tej zupy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie często zjada się ją z dodatkami zawierającymi znaczne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Barszcz czerwony jest najlepszy na bazie zakwasu z buraków kiszonych!

Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni korzysta z preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie przyprawia tę zupę. Jedni lubią barszcz na ostro, odpowiednio pieprzny, pozostali wsypują do niego odrobinę cukru, by zaakcentować naturalną słodycz buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeżeli szykuje się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma bardziej specyficzny, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a przy tym dostarcza organizmowi więcej niezbędnych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przygotowywać na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa w okolicach tygodnia. Jeżeli jednak nieoczekiwanie dopadnie cię ochota na to danie, w żadnym razie nie musisz na nie czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie albo przez internet.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]